University Medical Center of Princeton at Plainsboro

Patient room prototype - an Interactive Learning Laboratory 

For the new facility at the University Medical Center of Princeton at Plainsboro, the interdisciplinary design team was committed to the evidence-based design process so much so that they became a Pebble Project with the Center for Health Design. 

CAMA was approached to keep the design team accountable to building a safe, efficient, effective, and experiential place in which quality care could be delivered. 

One example of the team’s commitment to this goal involved conducting a rigorous study of the design of the inpatient room through the testing and tweaking of physical prototypes.

Starting with an informal learning lab constructed partially in foam core, the space evolved into a semi-immersive detailed mock-up where final adjustments were made to the design. 

This informed an actual, fully-functional inpatient room where final diagnostics informed construction.  This Pebble Project ultimately set a new standard for patient room design.

Additionally, CAMA communicated this vision for the future to those within the community and curated a multi-phased art program for the Medical Center.


SCOPE: Evidence-Based Design Consulting, Interior Design Consulting, Art Consulting

SIZE: 636,000 SF

BUDGET: $447 Million

PARTNERS: HOK and Hillier/RMJM (Architecture & Interior Design); Turner Construction (Construction Manager) 

RESEARCH AWARD: The Center for Health Design Pebble Project

AWARDS: Merit award, Art Commission CoD+A Awards


The New York Times, In Redesigned Room, Hospital Patients May Feel Better Already. Michael Kimmelman (2014, Aug. 21).

The Wall Street Journal. Room With a View Toward Better Care. Suzanne Sataline (2010, June 10).